Loading...

Historia del Club

Breu història del bàsquet masculí a Vila-real


L’Esportiu Bàsquet Vila-real és el resultat de la llarga tradició que té el joc de la cistella a la nostra ciutat. Des que en 1923 en Josep Calduch i Almela duguera el bàsquet a Vila-real, una de les primeres poblacions a la Comunitat Valenciana on el conegueren, potser la primera i tot, molts vila-realencs han practicat aquest esport.

historia1

Ja abans de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), es jugaren partits informals entre membres de penyes esportives locals al camp situat a l’alqueria de Calduch. Cap a 1940 es conforma el primer equip de bàsquet, la PENYA TOBYS que jugava els primers partits oficials i començava a passejar el nom de Vila-real per altres pobles de la nostra província. Aquest equip, amb més o menys canvis, passà posteriorment a ser el EDUCACIÓN Y DESCANSO DE VILLARREAL als anys quaranta.

historia2

Al començament dels anys cinquanta apareixen equips que juguen lligues provincials d’empreses i naix al nostre poble l’equip HILATURAS MARCET, que jugava els seus partits al camp de la seua fàbrica, a la carretera d’Onda. En 1957, en Santiago Llop i Gumbau (Parret) organitza i entrena l’equip JAIME I, que aglutina aficionats locals i gent formada en les primeres generacions que acudiren a estudiar a l’institut Ribalta de Castelló, primer centre d’aquest tipus a la província, on ja es fomentava el joc del bàsquet.

 historia3 

Als seixanta es formen a Vila-real altres equips, com el CONDAL (que jugava al patí del cine Condal), els LLUÏSOS (que jugava al col.legi Cervantes, al Cedre), i altres formats per organitzacions cristianes, a semblança dels YMCA nord-americans inventors del bàsquet. I, principalment, l’O.J.E. VILLARREAL, que és l’embrió, a nivell directiu i organitzatiu, del primer club de bàsquet local.

 

historia4

 

     L’any 1969, i dirigit per en Pascual Sebastiá i Amer, naix el CLUB BALONCESTO VILLARREAL, que aglutina per primera vegada tota l’afició local al seu voltant. Aquesta formació va alcançar la fita històrica de jugar a segona divisió nacional (segona categoria espanyola) la temporada 1980/81. En el C. B. VILLARREAL se succeïren infinitat d’anècdotes durant els anys de la seva existència però en destacaríem dues: en 1972 va ser el primer equip local en dur publicitat a la samarreta (Supermercat RICASA) i l’altra, que a l’estiu de 1974 pogué comprar una plaça a la primera divisió espanyola (actual ACB), però que, a conseqüència de problemes amb l’esponsor, no ho va poder fer. Aquell club es fusionà amb la PENYA GOLERÓ en els seus darrers anys i desaparegué en 1989 sota la presidència d’en Julio Nebot i de los Ríos. Al llarg tota la seua existència aquest club va jugar els partits al pavelló poliesportiu Campió Llorens del camí l’Ermita.

 historia5

 

A l’ombra inicial del C. B. Villarreal, i amb la forta empenta que aporten les penyes festeres a l’esport local i l’organització de les XXIV hores de bàsquet de Vila-real, es crea el C. B. PENYA LA MERLA en 1986 i és l’equip insígnia de la nostra ciutat fins a 2002. Aquest club aconseguix jugar la temporada 1991/92 a la segona divisió nacional (tercera categoria espanyola), com a máxim exponent de la seua història esportiva. Després, el canvi de presidència del seu fundador, en José Pascual Colás i Ventura per na Raquel Acero i Jerez, du com a conseqüència el canvi del nom per l’actual ESPORTIU BÀSQUET VILA-REAL que comença a jugar al pavelló Bancaixa.

historia6

 

La primera dona presidenta d’un club de bàsquet a Vila-real el dirigeix durant tres temporades, i arriba a la categoria d’EBA (tercera categoria espanyola) en 2004/05. Durant aquesta temporada va jugar com a filial del club Pamesa València i fou patrocinat per la Caixa Rural Villarreal. El buit produit per la sortida de la presidència de na Raquel Acero va ser subtituït durant dues temporades per en Javier Rincón i Humada, des de l’any 2005 fins el 2007.

 

historia7

 

La temporada 2007/08 un grup d’aficionats locals pren els ramals del club i sota la presidencia d’en José Benjamín Beltrán i Miralles decideixen donar un nou rumb al club preocupant-se sobretot per la pedrera i els equips en formació de la nostra ciutat.

historia8

 

L’ESPORTIU BÀSQUET VILA-REAL tan sols aspira a ser un digne hereu de tots aquests equips i gent que han conformat la història del bàsquet a la nostra ciutat.

L’any 2018 fruit del resultat d’un procés de reelecció de la estructura organitzativa del club, es nomena una nova Junta presidida per Joan Baptista Navarro Vila.

L'any 2019 es celebrarà el 50 anniversari de la creació del club.


Lo último
¡Hazte Socio! Queremos contar contigo
hace 24 días
Inscripciones Abiertas Temporada 24/25
hace 25 días
3
Jugadors de l'Esportiu Bàsquet Vila-real participaran en un estudi de salut cardiaca.
Noticias.
hace 10 meses