Història del EBV

Breu història del bàsquet masculí a Vila-real

L’Esportiu Bàsquet Vila-real és el resultat de la llarga tradició que té el joc de la cistella a la nostra ciutat. Des que en 1923 en Josep Calduch i Almela duguera el bàsquet a Vila-real, una de les primeres poblacions a la Comunitat Valenciana on el conegueren, potser la primera i tot, molts vila-realencs han practicat aquest esport.
 
historia1
 
Ja abans de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), es jugaren partits informals entre membres de penyes esportives locals al camp situat a l’alqueria de Calduch. Cap a 1940 es conforma el primer equip de bàsquet, la PENYA TOBYS que jugava els primers partits oficials i començava a passejar el nom de Vila-real per altres pobles de la nostra província. Aquest equip, amb més o menys canvis, passà posteriorment a ser el EDUCACIÓN Y DESCANSO DE VILLARREAL als anys quaranta.
 
historia2
 
Al començament dels anys cinquanta apareixen equips que juguen lligues provincials d’empreses i naix al nostre poble l’equip HILATURAS MARCET, que jugava els seus partits al camp de la seua fàbrica, a la carretera d’Onda. En 1957, en Santiago Llop i Gumbau (Parret) organitza i entrena l’equip JAIME I, que aglutina aficionats locals i gent formada en les primeres generacions que acudiren a estudiar a l’institut Ribalta de Castelló, primer centre d’aquest tipus a la província, on ja es fomentava el joc del bàsquet.
 
historia3
 
Als seixanta es formen a Vila-real altres equips, com el CONDAL (que jugava al patí del cine Condal), els LLUÏSOS (que jugava al col.legi Cervantes, al Cedre), i altres formats per organitzacions cristianes, a semblança dels YMCA nord-americans inventors del bàsquet. I, principalment, l’O.J.E. VILLARREAL, que és l’embrió, a nivell directiu i organitzatiu, del primer club de bàsquet local.
 
historia4
 
     L’any 1969, i dirigit per en Pascual Sebastiá i Amer, naix el CLUB BALONCESTO VILLARREAL, que aglutina per primera vegada tota l’afició local al seu voltant. Aquesta formació va alcançar la fita històrica de jugar a segona divisió nacional (segona categoria espanyola) la temporada 1980/81. En el C. B. VILLARREAL se succeïren infinitat d’anècdotes durant els anys de la seva existència però en destacaríem dues: en 1972 va ser el primer equip local en dur publicitat a la samarreta (Supermercat RICASA) i l’altra, que a l’estiu de 1974 pogué comprar una plaça a la primera divisió espanyola (actual ACB), però que, a conseqüència de problemes amb l’esponsor, no ho va poder fer. Aquell club es fusionà amb la PENYA GOLERÓ en els seus darrers anys i desaparegué en 1989 sota la presidència d’en Julio Nebot i de los Ríos. Al llarg tota la seua existència aquest club va jugar els partits al pavelló poliesportiu Campió Llorens del camí l’Ermita.
 
historia5
 
A l’ombra inicial del C. B. Villarreal, i amb la forta empenta que aporten les penyes festeres a l’esport local i l’organització de les XXIV hores de bàsquet de Vila-real, es crea el C. B. PENYA LA MERLA en 1986 i és l’equip insígnia de la nostra ciutat fins a 2002. Aquest club aconseguix jugar la temporada 1991/92 a la segona divisió nacional (tercera categoria espanyola), com a máxim exponent de la seua història esportiva. Després, el canvi de presidència del seu fundador, en José Pascual Colás i Ventura per na Raquel Acero i Jerez, du com a conseqüència el canvi del nom per l’actual ESPORTIU BÀSQUET VILA-REAL que comença a jugar al pavelló Bancaixa.
historia6
 
La primera dona presidenta d’un club de bàsquet a Vila-real el dirigeix durant tres temporades, i arriba a la categoria d’EBA (tercera categoria espanyola) en 2004/05. Durant aquesta temporada va jugar com a filial del club Pamesa València i fou patrocinat per la Caixa Rural Villarreal. El buit produit per la sortida de la presidència de na Raquel Acero va ser subtituït durant dues temporades per en Javier Rincón i Humada, des de l’any 2005 fins el 2007.
 
historia7
 
La temporada 2007/08 un grup d’aficionats locals pren els ramals del club i sota la presidencia d’en José Benjamín Beltrán i Miralles decideixen donar un nou rumb al club preocupant-se sobretot per la pedrera i els equips en formació de la nostra ciutat.
historia8
 
L’ESPORTIU BÀSQUET VILA-REAL tan sols aspira a ser un digne hereu de tots aquests equips i gent que han conformat la història del bàsquet a la nostra ciutat.
 
L’any 2018 fruit del resultat d’un procés de reelecció de la estructura organitzativa del club, es nomena una nova Junta presidida per Joan Baptista Navarro Vila.
 
I seguim fent història, ja que l’any 2019 es celebrarà el 50 anniversari de la creació del club.